Politiker ska inte peta i detaljfrågorna.
Reine Lindqvist (SD) ställer sig frågan på debattplats i Härryda-Posten varför vi socialdemokrater röstade nej till de förslag som han lade fram i socialnämnden tidigare under 2025. Låt oss gå igenom förslagen ett efter ett:
• Antalet boende på särskilda boenden ska anpassas efter tillgången på fast anställd vårdpersonal och mer anpassat efter vårdbehov – inte efter antal lediga platser.
Frågan vi borde ställa oss är ifall det är för många boende per personal eller för lite personal per boende. Att anpassa antal personer som bor på ett boende utefter personal och inte efter hur många boendeplatser det finns är att slösa med plats och resurser.
Vi borde istället säkerställa att vi har rätt bemanning och en god arbetsmiljö. Dessa förutsättningar ska regelbundet följas upp mellan parterna i facklig samverkan och utifrån givna arbetsmiljöregleringar. Det är viktigt att ha engagerade anställda, aktiva skyddsombud och ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Politiker ska inte peta i detaljfrågorna.
• Alla vårdare, inklusive vikarier, ska ha tillräckliga kunskaper i svenska för att säkerställa patientsäkerhet, kulturell förståelse och ge en trygg arbetsmiljö.
När förslaget behandlades i socialnämnden redogjorde förvaltningen för hanteringen vid nyanställning av personal inom vård och omsorg. Det görs ett obligatoriskt språktest för att säkerställa patientsäkerheten och den goda arbetsmiljön. Förvaltningen har också redovisat arbetet med så kallade ”Språkombud” för nämnden tidigare i år. I kommunen har vi nu inte mindre än 18 utbildade språkombud som ska underlätta för personal med annan språkbakgrund att kunna förstå och göra sig förstådda. Det är ett arbete som gett goda resultat.
• Undersköterskor ska få fokusera på vårdarbete i stället för arbetsuppgifter som att tvätta sina egna arbetskläder på arbetstid.
Även på denna punkt fick socialnämndens ledamöter svar från förvaltningen att frågan om tvätt av arbetskläder hanteras separat på varje boende. En del har det som en arbetsuppgift när det är mindre att göra (på natten) eller via extra personalresurser. Något boende köper in en extern tjänst för att hantera tvätt av personalens kläder. Allt styrs av den budget som boendet har och hanteras alltså olika.
Under 2024 besökte socialnämndens ledamöter samtliga våra särskilda boenden och fick överlag ett mycket positivt bemötande och intryck. Vi socialdemokrater duckar absolut inte för verkligheten, de arbetsmiljöproblem som behöver åtgärdas ska naturligtvis åtgärdas.
Detta ska ske genom den etablerade samverkan som finns mellan fackligt förtroendevalda, arbetsmiljöombud och arbetsgivarrepresentanter. Det är viktigt att anställda använder de arbetsrättsliga verktyg som finns för att lyfta sina arbetsmiljöproblem som tillbudsrapporter och arbetsskadeanmälningar.
Det är genom dessa kanaler, och genom facklig-politisk samverkan, vi når systematisk framgång, förbättrar sjukskrivningsstatistiken och stärker attraktiviteten i vårdyrket (där Härryda ligger i topp som arbetsgivare). Det är genom regelbunden samverkan och samarbete vi kommer stå väl rustade för framtiden och den alltmer växande äldre befolkningen.
Politikens roll är att skapa förutsättningar, inte att detaljstyra verksamheten.
Kajsa Lottasdotter (S)
Jonas Andersson (S)
Birgitta Berntsson (S)
Rolf Vestman (S)